Basílica de Montserrat
Monistrol de Montserrat

Noucentisme
    XVI
    Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
    Helena Garcia Navarro

Malmesa durant la guerra del Francès, hagué de ser molt refeta després: la façana original va ser substituïda per l'actual.
    La nau central, sostinguda per columnes amb escultures de fusta de Josep Llimona, està coberta amb arcs arrodonits. Té sis capelles a cada costat, i a les parets hi ha les escultures dels quatre profetes majors. A la capçalera està situat l'altar major i la zona del cor. El 1977 fou transformada la capella del Santíssim. L'absis és format pel cambril, i la volta conté pintures de Joan Llimona. En una estança contígua hi ha el tron de la Mare de Déu.
    Les recents obres de restauració que s'hi han portat a terme han posat de relleu la seva estructura renaixentista, que havia quedat dissimulada per les nombroses modificacions posteriors.
    A l'interior hom pot trobar aportacions realitzades per tota la societat civil catalana: des dels llantions votius a les escultures i, en general, totes les obres d'art que s'han anat sumant al seu interior, formant un conjunt heterogeni però harmoniós.

Al segle XVI, Montserrat tenia un problema: l'estretor de l'església. Aquest problema es va resoldre amb el P. Bartomeu Garriga, elegit abat el 1599. El dia 11 de juliol de 1560 col·locà la primera pedra de l'església nova: l'actual basílica, que es va poder consagrar el 2 de febrer de 1592.
    L'església va ser malmesa durant la guerra del Francès, i hagué de ser molt refeta després.

Laudo, Susana. "Fitxa de l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat". Barcelona: Generalitat de Catalunya.