Barraca de les Quarterades
Mediona

Al nord del nucli urbà de Sant Joan, per l’avinguda de Montserrat i la Carretera BV-2136
    A la zona de Can Sans al tros de les Quarterades.

Completament coberta de vegetació
    Fitxa ARQ087 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    La UNESCO declara el dia 28/11/2018 Patrimoni cultural immaterial l’Art de la pedra seca: Coneixements i tècniques.
    08121A050000190000WW
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Construcció de pedra seca aèria aïllada de planta circular de grans dimensions en força bon estat de conservació.

Es troba en una zona de difícil accés, molt emboscada i quasi completament coberta de vegetació, el que ha impedit definir-ne les seves característiques. Tot i això es pot observar que té una coberta de falsa cúpula feta per aproximació de filades.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí