Tap de Xampany
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Montmany. Sot del Bac
  Emplaçament
  Sot del Bac. PR C-33.

  Coordenades:

  41.72518
  2.255
  438036
  4619532
  Número de fitxa
  08134-194
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Mesozoic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  FERO SA. C/ Muntaner, n. 262. Barcelona. 08021.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  La formació rocosa coneguda com el Tap de Xampany es troba dins el Sot del Bac, una petita vall que baixa dels cingles de Bertí cap el riu Congost, i seguint el traçat del sender de petit recorregut PR.33 el camí travessa un alzinar muntanyenc en un paratge de gran valor ecològic. A mesura que s'avança, el sot s'escanya, i s'accedeix a aquesta formació des del mateix camí que ja mena a la Cuspinera. Es tracta d'una peculiar columna rocosa que és el resultat de l'erosió de calcàries triàsiques formades fa 200 milions d'anys. Les seves les parets han estat escola per molts escaladors. Aquestes roques presenten evidències de passos d'escalada i és freqüent la presència de nous escaladors.

  El pas del Sot del Bac seria un camí natural utilitzat per les primeres comunitats humanes, tant per abastir-se dels diversos recursos naturals (aigua, caça i recol·lecció) com a lloc de pas i de comunicació del sector del Congost amb Puiggraciós i els Cingles de Bertí. Actualment aquest és ocupat de forma esporàdica per caminants i escaladors. Aquest espai es va veure afectat pels focs del 1994, i es troba en procés de recuperació.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.