Riu Bassí Oristà

Osona
Sector oest del terme municipal
Creua el terme municipal de nord-oest a sud-oest

Coordenades:

41.9544
2.03621
420124
4645162
08151-247
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Fàcil
Social
Pública
Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
Jordi Compte i Marta Homs

El riu Bassí és un afluent de la riera Gavarresa. El seu naixement és al sud-oest del nucli urbà de Prats de Lluçanès, a uns 615 metres sobre el nivell del mar, i entra el terme municipal d'Oristà prop del molí del Blanquer, a uns 577 metres d'altitud, on es troba la font de la Casanova de la Pedragosa. El riu recorre tot el sector oest del terme municipal fins confluir amb la riera Gavarresa a uns 440 metres sobre el nivell del mar, just en el meandre que forma la riera Gavarresa després de passar per la Quintana.
Es tracta d'una riera humanitzada amb rescloses, preses, passeres i ponts. De nord a sud, el riu Bassí passa pel molí del Blanquer, el desaparegut molí de la Balma i el molí de la Riba, tot i que d'aquests molins i les seves rescloses i canals només en queden alguns vestigis.
El riu Bassí també forma diversos espais d'interès paisatgístic amb nombrosos gorgs al llarg del seu recorregut, des del gorg de la Pedragosa, al límit amb el terme municipal de Prats de Lluçanès fins al feréstec gorg Negre passant pel gorg de Pahonellas o el del molí de la Riba, també conegut com el gorg de la Llana.

De tots els afluents de la riera Gavarresa només dos tenen el qualificatiu de riu: el riu Bassí i el riu d'Ases. Es desconeix el motiu d'aquesta distinció ja que, basant-nos en criteri de cabal d'aigua, el riu Bassí no podria ser considerat més que una riera.

El topònim de riu Bassí es troba documentat des de l'època medieval, al segle X, en un document de 920 on apareix el riu citat com a "Rivo Vasilli".

BOLÓS, Jordi i HURTADO, Víctor (2001). Atles del comtat d'Osona (798-993). Rafael Dalmau editor.