Gorg de la Llana Oristà

Osona
Sector oest del terme municipal
A 400 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 13'300

Coordenades:

41.94409
2.03854
420304
4644016
08151-243
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
Jordi Compte i Marta Homs

El gorg de la Llana, també anomenat gorg del molí de la Riba, està situat al riu Bassí, a mig camí entre les masies dels Pèlags i de la Riba i pocs metres al nord-oest del malmès molí de la Riba.
Es tracta d'un gorg ample i pràcticament circular, situat al límit d'una esplanada rocosa. El gorg queda delimitat al nord pel límit d'aquesta esplanada rocosa, provocant que l'aigua que baixa pel riu Bassí entri en el gorg amb una caiguda vertical d'uns quatre metres. Pel costat est i oest, el gorg també queda delimitat per un cingle rocós que assoleix altures pròximes al cinc metres i que forma petites balmes i cavitats.
En pràcticament tot el perímetre del gorg hi creix abundosa vegetació, fent inaccessible el gorg pels laterals.

Pocs metres al nord del gorg hi havia el punt on començava el canal que omplia la bassa del molí de la Riba, situat uns metres al sud-est del gorg.

El gorg de la Llana és un espai natural feréstec, fet que l'ha situat tradicionalment com un espai màgic i misteriós. Ho demostren dos llegendes, anomenades "La fondària del gorg de la Llana" i "Quan es pon el sol al gorg de la Llana" i descrites en una fitxa individual.