Panteó de la família Pereanton i Forns
Granollers

    Vallès Oriental
    Cementiri Municipal de Granollers. Camí del Cementiri s/n.
    Emplaçament
    Cementiri municipal
    197

    Coordenades:

    41.609012855577
    2.3000851578262
    441681
    4606603
    Número de fitxa
    08096 - 262
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Agustí Clarí Solà (escultor)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. S-07. Protecció de tipus VI: Elements singulars.
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    1769803DG4016E0001LS
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Panteó de la família Pereanton i Forns emplaçat prop de l’entrada, al costat dret.

    És un panteó situat al terra, emmarcat per un cancell baix fet per una tira recta de ciment suportada per columnetes del mateix material.

    Al terra hi ha una gran llosa de pedra, que cobreix l'entrada al panteó. La làpida de la sepultura, de forma corba, té una inscripció que indica "Família Pereanton y Forns" en lletres de grafia modernista. Al darrera hi ha una petita peanya sobre la que es pot veure la figura d'un àngel dempeus col·locant una corona martirial en una columna circular escapçada per la seva part superior.

    L’escultura, de formes delicades, s’emmarca dins del millor modernisme de caire simbolista, propi de l’època. Segons consta en una inscripció, l’autor és Agustí Clarí.

    Inscripcions a la vora de la plataforma central: Agustín Clarí, escultor (a l’esquerra); Tapineria 23, Barcelona (a la dreta).

    Agustí Clarí Solà fou un escultor de Barcelona que s’inscriu dins del modernisme. Tenia el taller al carrer Tapineria 23. Es dedicà sobretot a l’art funerari, i té obra en cementiris de Sóller, Arenys de Mar o Madrid.

    Genís Pereanton i Forns fou un empresari granollerí que el 1918 va fer una gran donació a la ciutat per tal que es construís l’escola que porta el seu nom. Fou inaugurada el 1919.

    CRUZ I CORRAL, Francesc (1993). La Festa Major. Granollers, 1857 - 1993. Col. Coneguem Granollers, Núm. 7, Granollers: Ajuntament de Granollers.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001). Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers.

    GARRELL I ALSINA, Amador (1960). Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.

    MUSEU DE GRANOLLERS. CIÈNCIES (2001). Arbres d'interès local de Granollers. Llista prèvia Barcelona: Comissió de Cooperació de Museus Locals de les comarques barcelonines, Diputació de Barcelona.

    SESÉ, Jaume (1987b). El creixement industrial. Granollers al segle XIX, Col. Coneguem Granollers, núm. 2., Granollers, Ajuntament de Granollers.