Festa del barri de la Gleva Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Carrer del Puig - Plaça de la Gleva
A la banda de migdia del nucli urbà, entre el carrer de la Gleva i el passatge Parés
518m

Coordenades:

42.01371
2.23668
436797
4651580
08215-177
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
Popular
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Adriana Geladó Prat

La Festa del barri de la Gleva de Sant Hipòlit es celebra anualment el cap de setmana següent a la celebració de la diada de les Marededéus trobades el dia 8 de setembre, quan es celebra la Festa Major de la Gleva (Les Masies de Voltregà). Es tracta d'una antiga festa que ha anat mantinguent al llarg dels anys alguns dels seus actes més tradicionals, tot i que adaptada als temps actuals. Els actes s'inicien amb el res del rosari a la plaça de la Gleva el dissabte al vespre. La resta d'actes es celebren el diumenge. Després de la despertada general i la barreja, els veïns fan un esmorzar de germanor a base de sardines i xocolata amb coca per als infants. Treuen la imatge de la Mare de Dèu de la Gleva de la seva capelleta, que està situada a la façana d'un dels edificis de la mateixa plaça, i la porten fins al capdavall del carrer del Puig, al costat de l'Era d'en Reus. Allà li munten un altar ornamentat amb decoració i ofrenes florals fins que la porten a l'església, on es fa la missa. Després la tornen a l'altar fins al moment de retornar-la a la seva capelleta. Els actes continuen després de dinar amb el tradicional cafè, copa i concert a la plaça de la Gleva, entre d'altres activitats. En l'edició de l'any 2019, els gegants de Sant Hipòlit van col·laborar a la festa, es van cantar les Cobles a la Mare de Déu de la Gleva, de mossèn Cinto Verdaguer, i es va fer un vermut. La festa està organitzada pels veïns del barri.

Les imatges han estat extretes del blog del sr. Joan Usart.

Antigament, els carrers del barri s'enramaven i la imatge de la Mare de Deú de la Gleva era portada en processó fins a l'església. Pel que fa als actes de caire més lúdic, cal dir que l'esmorzar era a base d'arengades i es feia una remullada general amb galledes, ampolles, etc. També s'havien celebrat havaneres i una subhasta per recaptar fons per a la festa. En aquest sentit cal dir que també es comptava amb la contribució de botigues, indústries i entitats del poble.

"Afronts dels nostres barris". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Any II, nº 16, octubre 1989, p. 5-6.
"Festes del veïnat de la Verge de la Gleva". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Nº 5, octubre 1988, p. 19-20.
Informació oral: Valentí Turet, Miquel Serra i Mª Àngels Maideu [Entrevista: 03-02-2020].
"La Festa del barri de la Gleva". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Any II, nº 16, octubre 1989, p. 23-24.
Http://fescat.cat/ [Consulta: 28-03-2020].
Http://www.santhipolitdevoltrega.cat/ [Consulta: 28-03-2020].