Casa carrer Alfons IV 87
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer d'Alfons IV, 87
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    138

    Coordenades:

    41.60331
    2.28804
    440672
    4605978
    Número de fitxa
    08096 - 178
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Any
    1927
    Manuel Joaquim Raspall i Mayol (arquitecte)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-003. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0862008DG4006E0001XI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges d'estil noucentista, obra de l'arquitecte Raspall i Mayol. És una construcció de planta quadrangular, entre mitgeres. Consta de planta baixa i dues plantes pis amb coberta plana. La façana es plana i està estucada i decorada amb esgrafiats. Es composa en base a quatre eixos, marcats pels buits de proporcions verticals. les obertures són emmarcades en la part superior mitjançant esgrafiats que reprodueixen elements geomètrics i vegetals. Aquests buits estan tancats amb persianes de llibret mòbil. Tant els buits de la primera planta com els de la segona queden units dos a dos mitjançant sengles balcons amb baranes de llenguatge noucentista. La proporció vertical dels buits queda tallada per una fina imposta de forjat i la potent barana - frontó de coronament, que incorpora els respiralls d'un terrat a la catalana. La cornisa està recolzada en cartel·les. Rematant l'edifici trobem quatre hídries i un dibuixat frontó amb relleus i esgrafiats. Al centre hi ha inscrita la data de finalització de la construcció de l'edifici "1928".

    La façana va ser restaurada l'any 1999.

    La composició de la situació dels buits de la façana difereix respecte al plànol del projecte (CUSPINERA et alií, 2001).

    La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim. El carrer Alfons IV és la denominació actual d'un sector de l'antiga Carretera, i constitueix un dels principals eixos de la ciutat. Hi trobem representats els principals corrents arquitectònics del segle XX.

    Aquest edifici en particular fou realitzat l'any 1927 en estil noucentista. L'arquitecte fou Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 1877 - la Garriga, 1937). Va ser un arquitecte modernista i noucentista. Deixeble de Domènech i Montaner i de Puig i Cadafalch, va iniciar la seva trajectòria dins el modernisme per adoptar més endavant el noucentisme i per acabar en un art déco incipient. La major part de les seves obres es concentren entre Barcelona i el Vallès Oriental.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.