Carrer del Sastre
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer del Sastre
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    145

    Coordenades:

    41.60818528028
    2.2881622816016
    440687
    4606520
    Número de fitxa
    08096 - 248
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XIII-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Carrer estret i curt que forma part del primer nucli medieval de la vila de Granollers, vora l'antic mercat a la zona de la Porxada. El seu traçat va de la plaça de la Porxada al carrer de Sant Roc.

    Tot i trobar-se en ple centre històric moltes de les cases d'aquest carrer han estat reformades o substituïdes modernament. Per això hi trobem cases de veïns de tipologia racionalista anteriors i posteriors a la Guerra Civil de 1936. Tanmateix, alguns d'aquests edificis semblen amagar estructures anteriors al seu interior. En destaquem els següents:

    Números SENARS: 3 / 9.

    Números PARELLS: 2 / 4 / 6: conjunt que resulta d'interès per la seva homogeneïtat dins la tipologia edificatòria del nucli antic.

    El carrer del Sastre formava part del nucli que es va desenvolupar a l’entorn del mercat medieval, sobretot a partir del segle XIII. La primera referència documental que se’n coneix és del 1375 (PANCORBO et alii, 2006: 115).

    Diversos documents detallen que algunes cases d’aquest carrer tenien arcs. De fet, hom ha cregut que les façanes de les cases de la plaça Porxada formaven un porticat perimetral al seu entorn. Tanmateix, aquesta hipòtesi no s’ha pogut confirmar, més enllà dels porxos que es localitzen precisament a l’illa de cases situada a l’oest del carrer d’en Sastre; és a dir, en la part del carrer que desemboca a la plaça. Aquests arcs i porxos estaven vinculats amb l’activitat del mercat, ja que els seus propietaris pagaven censos als senyors del mercat.

    Ja en èpoques més recent, sobretot a partir del segle XX, moltes cases del carrer han estat objecte de reformes o substitucions.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    PANCORBO, Ainhoa; VILA, Josep M i altres (direcció de Raquel LACUESTA i Albert LÓPEZ (2006). Topografia urbana de Granollers entre els segles X i XVI. Estat de la qüestió i hipòtesi de configuració. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Granollers (treball inèdit), p. 115-116.

    SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.