Carrer de Santa Elisabet
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Santa Elisabet
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    146

    Coordenades:

    41.60877
    2.28779
    440656
    4606585
    Número de fitxa
    08096 - 341
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Contemporani
    Modernisme
    Popular
    Segle
    XIV-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Carrer que formava part de la vila medieval, al sector nord del recinte murallat, i que avui forma un vial continu amb el carrer del Corró. Els dos carrers constitueixen una de les artèries importants del nucli antic, la qual qual connecta amb l'eixample nord de Granollers. Per això molts dels edificis han estat reformats, encara que poden conservar elements antics dins de la seva estructura. Tot i que el carrer forma una unitat, destaquen especialment els següents edificis:

    Números: SENARS: 5 (cantonada), 7-9 (finestra gòtica, can Mal Llamp, antiga taverna), 15 (edifici de pisos de dues plantes pis), 17 (modernista, can Mayol).

    Números PARELLS: 2 (arc de descàrrega), 4, 6, 12 (portals de pedra, cal Cisteller), 14 (can Puntes, can Torreta).

    En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals en sentit transversal. El carrer de Santa Elisabet sortia d’aquest eix cap al portal nord de la ciutat (portal del Corró). D'aquí en sortia el camí Ral pel camí del Corró, actual carrer del Corró. Al segle XVI Granollers havia crescut considerablement esdevenint una població comercial important al centre de Catalunya. En aquesta època es van sobrepassar les muralles medievals, la vila es va estendre pels carrers de Corró i de Barcelona, i es va construir la Porxada. Sobretot a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals, també les que formaven part de l’antic recinte murallat, van ser objecte d’un procés de reforma o substitució.

    Tradicionalment aquest era el carrer dels arengaders o bacallaners, per això es va conèixer també sota aquesta denominació (carrer dels bacallaners). En aquest carrer, i també al carrer d'Espi i Grau, els pagesos s'arrengleren per vendre-hi majoritàriament aviram el dia del mercat del dijous. Per aquest motiu, aquest espai era conegut com "el Rengle" (GARCIA-PEY, 1990).

    Al Portal de Corró hi havia la capella de Sant Antoni, després de Santa Elisabet. Se suposa que va ser construïda el 1630, i que va desaparèixer l'any 1861 (HOMS, 1995).

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.

    HOMS I COROMINAS, Josep (1995) Granollers. Retalls d'Història Urbana. Granollers: Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista del Vallès.