Can Many
Granollers

    Vallès Oriental
    Camí de can Many, s/n. O Camí de can Guri
    Emplaçament
    Sector de ponent del terme municipal. A la serra de Ponent. Al polígons industrial Coll de la Manya, sector NE, camí que va a can Many.
    160

    Coordenades:

    41.593634829224
    2.2716801851036
    439300
    4604915
    Número de fitxa
    08096 - 345
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable (2012). Identificador 044.
    Accés
    Restringit
    Social
    Titularitat
    Privada
    002530400DG30F0001YS
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Gran mansió construïda bàsicament a partir de la dècada de 1970 sobre una antiga masia, de la qual en queden alguns vestigis. En llocs puntuals està decorada amb elements gòtico-renaixentistes de procedències diverses.

    El conjunt és format per l’antic cos de la masia, de planta rectangular, amb antics coberts i ampliacions a banda i banda, així com també per un pati tancat davanter o barri situat a la zona nord. L’antiga masia ha estat totalment reformada, especialment al costat de ponent, on s’ha sobrealçat amb un cos modern cobert a un sol vessant. La façana principal de l’antiga masia, orientada al nord vers el pati, conserva visible tan sols el que constituïa l’eix central, format per un portal amb una finestra al seu damunt. Actualment el portal és fet amb peces d’estil gòtico-renaixentista, probablement de més d’una procedència, que formen una composició més o menys coherent, amb un basament motllurat i un coronament d’arc rebaixat que inclou un escut i relleus amb figures humanes als capitells laterals. El finestral consta de llinda amb arc conopial i traceries lobulades. A la resta de façanes els murs corresponen ja a la reforma moderna, que segueix un tipus d’arquitectura que es mimetitza amb la d’un casal pairal tradicional, incloent algunes obertures de punt rodó, reixats a les finestres i, fins i tot, algun element puntual d’estil gòtic o neogòtic. La façana posterior (sud) s’estructura en base a quatre eixos d’obertures.

    A l’interior d’aquest cos residencial es manté la distribució originària en tres naus, de les quals les dues de llevant conserven força íntegrament la tipologia tradicional, incloent una interessant llar de foc. El cobert adossat de llevant també sembla que ha sobreviscut, convenientment reformat, de l’antiga masia. Probablement havien estat quadres i, més antigament, es creu que hi podria haver hagut una capella. A la capçalera té una finestra en forma de creu que podria ser més o menys antiga.

    La resta de dependències corresponen ja a les ampliacions que s’hi van fer a partir dels anys setanta, amb diferents volums d’alçades diverses. En aquesta època el casal és va dotar d’un bon nombre de salons i estances d’aspecte luxós. Al nivell soterrani s’hi va habilitar un ampli conjunt de galeries amb les instal·lacions dels serveis. La mansió és envoltada per un gran terreny enjardinat que connecta amb l’anomenat bosc de can Many.

    Informació oral facilitada pels actuals propietaris

    En una rajola moderna a la porta d’entrada al barri hi consta la data de 1586. No en coneixem gaires dades, però el cert és que en aquest indret hi havia una masia antiga, de la qual en queden pocs vestigis per les reformes que s’hi van fer al segle XX.

    Entorn de la dècada de 1970 la finca fou adquirida per la família Espona, propietaris de la fàbrica de pastes Gallo, ubicada al polígon industrial que hi ha sota la masia. Aleshores el casal fou totalment reformat i ampliat amb noves construccions, de manera que es va convertir en la gran mansió que és actualment. Segons es diu, haurien col·locat el portal i el finestral d’estil gòtico-renaixentista a la façana principal, procedents de la zona de la muralla de Granollers. També van enjardinar el conjunt i van plantar noves espècies a la part superior del bosc de can Many. Als soterranis s’hi van habilitar diverses galeries per a les instal·lacions de serveis, construïdes pel mateix personal que havia treballat a les instal·lacions de la fàbrica. Això ha donat peu a una “llegenda urbana” segons la qual existia un túnel que comunicava la casa i la fàbrica.

    A la dècada de 2020 la finca fou adquirida per la Fundació M.A. Center Spain, que hi ha habilitat el Centre Amma Granollers, orientat a temes de consciència i espiritualitat.