Cal MaredeDéu / Cal Pons / Cal Tit / Cal Tut / Cal Cervelló
El Papiol

    Baix Llobregat
    Carrer Salut, 16
    131

    Coordenades:

    41.43953
    2.01178
    417443
    4588022
    Número de fitxa
    08158 - 283
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU. F24-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    7582913DF1878B
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo Gabaldón

    Edifici entre mitgeres i amb barri posterior, de planta rectangular, amb dues crugies, de planta baixa i pis. La coberta és a dues vessants amb teula rodona i carener paral·lel a la façana principal. La composició de façana presenta tres eixos verticals de composició. El més important es troba a la dreta i està generat per la porta d'accès i una finestra amb una motllura a l'ampit. La porta està solucionada amb un arc de punt rodó mentre que la finestre és de llinda plana. El segon eix està format per dues finestres en planta baixa i pis, les dues amb llinda plana i la de la planta baixa més gran que la del pis superior. El tercer eix, més a l'esquerra, presenta una porta per a vehicles tancada per una persiana metàl·lica, mentre que a la planta pis es pot observar una obertura trífora amb tres arcs de punt rodó. A la façana destaca, molt especialment, un arrebossat que imita carreus abuixardats i ornamentació de grans carreus llisos ornant les obertures.

    Cal Pons és el nom que tenia el 1810. Cal Tit a partir de 1874. Cal Tut el 1900 i cal Cervelló a paratir de 1930. Aquí vivia el Pepito de la Fai, Josep Cervelló Soler, Va ser un membre important del Comitè Revolucionari local i tenia despatx a cal Tintorer. Es va casar civilment durant la Guerra, amb Concepció Amigó Pagès. Després de la Guerra no va fugir immediatament però quan les autoritats franquistes el van venir a detenir va fugir per l'eixida. Poc després la seva dona es va reunir amb ell (Ahicart, 2019).
    A partir de 1950 es coneixia com a cal MaredeDéu. Explica la tradició oral a que un habitant de la casa anava dient aquesta expressió, però en realitat el sobrenom era degut a que el propietari era un escultor que feia també talles de la Mare de Déu (Ahicart, 2019).

    Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.