Cal MaredeDéu / Cal Pons / Cal Tit / Cal Tut / Cal Cervelló
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer Salut, 16
  131

  Coordenades:

  41.43953
  2.01178
  417443
  4588022
  Número de fitxa
  08158 - 283
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU. F24-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  7582913DF1878B
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Edifici entre mitgeres i amb barri posterior, de planta rectangular, amb dues crugies, de planta baixa i pis. La coberta és a dues vessants amb teula rodona i carener paral·lel a la façana principal. La composició de façana presenta tres eixos verticals de composició. El més important es troba a la dreta i està generat per la porta d'accès i una finestra amb una motllura a l'ampit. La porta està solucionada amb un arc de punt rodó mentre que la finestre és de llinda plana. El segon eix està format per dues finestres en planta baixa i pis, les dues amb llinda plana i la de la planta baixa més gran que la del pis superior. El tercer eix, més a l'esquerra, presenta una porta per a vehicles tancada per una persiana metàl·lica, mentre que a la planta pis es pot observar una obertura trífora amb tres arcs de punt rodó. A la façana destaca, molt especialment, un arrebossat que imita carreus abuixardats i ornamentació de grans carreus llisos ornant les obertures.

  Cal Pons és el nom que tenia el 1810. Cal Tit a partir de 1874. Cal Tut el 1900 i cal Cervelló a paratir de 1930. Aquí vivia el Pepito de la Fai, Josep Cervelló Soler, Va ser un membre important del Comitè Revolucionari local i tenia despatx a cal Tintorer. Es va casar civilment durant la Guerra, amb Concepció Amigó Pagès. Després de la Guerra no va fugir immediatament però quan les autoritats franquistes el van venir a detenir va fugir per l'eixida. Poc després la seva dona es va reunir amb ell (Ahicart, 2019).
  A partir de 1950 es coneixia com a cal MaredeDéu. Explica la tradició oral a que un habitant de la casa anava dient aquesta expressió, però en realitat el sobrenom era degut a que el propietari era un escultor que feia també talles de la Mare de Déu (Ahicart, 2019).

  Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.