Xalet del Sol
Folgueroles

Carrer de la Font, 37
    A l'entrada del nucli urbà, prop del carrer de la Unió

Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, format per tres cossos adossats i amb un espai de pati posterior. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un altell situat a la vessant de llevant, bastit amb maons i cobert amb teulada de dues aigües. Està organitzat en planta baixa, pis i golfes, amb el parament principal orientat a migdia. Les obertures estan distribuïdes simètricament i n’hi ha tres per planta. Tant a la planta baixa com al pis, les obertures són d’arc escarser, mentre que a les golfes són d’arc de mig punt i de menors dimensions. Totes tenen els emmarcaments arrebossats i emblanquinats, disposats a imitació de carreus. Aquest mateix motiu es repeteix a les cantonades del parament. Tant les finestres de la planta baixa com del pis superior estan protegides amb reixes de ferro forjat. La façana està decorada amb un rellotge de sol i rematada amb un coronament ondulant de pedra. Als extrems d’aquest coronament hi ha dues gàrgoles de pedra ornamentades. El parament presenta un revestiment arrebossat que simula una obra de carreus, amb un sòcol de pedra picada a la planta baixa. La façana posterior, orientada al pati, compta amb la mateixa distribució d’obertures que en el parament principal i també presenta el mateix coronament ondulant, tot i que sense les gàrgoles. Adossat en aquest parament hi ha un volum de planta rectangular distribuït en dos nivells. Destaca la galeria oberta al pis, coberta amb teulada d’una sola vessant i sostinguda amb quatre pilars decorats amb les impostes motllurades. La galeria està protegida amb baranes de ferro forjat tornejades. Adossat a l’extrem nord-est de la construcció hi ha un volum rectangular de caire auxiliar. De l’interior de la casa destaquen portals i finestres amb diferents tipus d’arcs i vitralls, rajoles decorades i una llar de foc a la sala d’estar. Del pati destaca un pou de pedra i ferro forjat amb un banc de pedra adossat, amb decoracions de caire modernista.

La casa fou reformada entre els anys 1903 i 1904 per part de l’arquitecte Antoni de Falguera, que li dóna l’aspecte actual. La petició d’aquesta reforma anà a càrrec de la seva propietària, la sra. Joana Estruch de Ribó, una farmacèutica de Barcelona que l’habità com a casa d’estiueig. El sobrenom amb el que es coneix l’edifici fa referència al fet que la seva estructura vertical i la seva orientació a migdia permeten aprofitar al màxim la llum del sol.