Goigs a llaor de Nostra Senyora de la Damunt
Folgueroles

A la banda nord-est del nucli urbà, damunt de la urbanització de la Roca

Música i dansa
    Mossèn Josep Noguer (música) i mossèn Emili Riera (lletra)

"GOIGS A LLAOR DE NOSTRA SENYORA DE LA DAMUNT / PARRÒQUIA DE FOLGUEROLES / BISBAT DE VIC:

De la plana bella aurora / d'aquest poble escut sagrat: / Sigueu nostra Protectora / Verge i Mare de Bondat.

Com divina guardiana / la "Damunt" heu escollit / per lliurar tota la plana / dels udols del mal esperit; / d'aquests cims fidel pastora / dirigiu vostre ramat. / Sigueu nostra...

Sou com l'àncora segura / ferm puntal de nostra fe, / vostra mà és qui ens detura / dels paranys de Llucifer; / clara estrella guiadora / pel camí d'eternitat. / Sigueu nostra...

Davant vostre santuari / van passant generacions / vostre cor és dolç sagrari / de les seves oracions; / contra l'ona corruptora / de moderna impietat. / Sigueu nostra...

En Vós, font regalimaire / de virtuts en abundor / s'alletà el valent cantaire / de la fe, patria i amor; / font divina i redemptora / que tants cors ha revifat. / Sigueu nostra...

En corrua mai desfeta / al bell peu de vostre altar / els devots en veu secreta / van resant sens mai parar; / a vostra ombra protectora / dolç refugi havem trobat. / Sigueu nostra...

Mare i fills tots hi pidolen / a recer del vostre cor / les donzelles se n'hi volen / com abelles a la flor; / vostra veu enternidora / prop de Vós, ens ha acoblat. / Sigueu nostra...

Vostre nom és mel pels llavis / gran confort en els perills / l'han posat els nostres avis / en la boca dels seus fills; / escolteu a qui us implora / tot humil i confiat. / Sigueu nostra...

Per damunt la turbonada / desfeu sos feréstecs llamps / en benèfica rosada / que assaoni els nostres camps; / de la pesta destructora / deslliureu aqueix veïnat. / Sigueu nostra...

Pel damunt d'aqueixa plana / del bell cim d'aquests ermots / aixequeu la mà galana / beneïu vostres devots; / acolliu-nos en bona hora / de Vós Mare, al bell costat. / Sigueu nostra...

De la plana bella aurora / d'aquest poble escut sagrat: / Sigueu nostra Protectora / Verge i Mare de Bondat".

Els actuals goigs dedicats a la Mare de Déu de la Damunt es canten en diverses ocasions durant l'any i foren publicats per primera vegada a principis del segle XX.

Existeix una variant dels mateixos goigs, la primera edició dels quals està datada l'any 1668 i fou estampada a Girona per Geroni Palol. La lletra és molt diferent i no se'n coneix la música. Coneixem aquesta dada gràcies a un facsímil publicat pels Amics dels Goigs de Barcelona l'any 1962. Al mateix temps, tenim notícia d'una altra edició d'aquests goigs publicada a Vic per la impremta Valls.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2018). “Uns patrons desconeguts”. Festa Major de Folgueroles 2018. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.