Goigs de Sant Jordi
Folgueroles

Ermita de Sant Jordi de Puigseslloses
    A la banda de ponent del terme municipal, a la zona de Puigseslloses

Música i dansa
    Jaume Ayats (música) i Ramon Cotrina (lletra)
    Adriana Geladó Prat

"GOIGS DEL GLORIÓS MÀRTIR SANT JORDI / PATRÓ DE CATALUNYA / QUE ES VENERA A LA SEVA ERMITA DE PUIGSESLLOSES, / MUNICIPI DE FOLGUEROLES, BISBAT DE VIC

Ompliu la Plana de roses / senyant-la des del turó. / Sant Jordi de Puigseslloses / doneu-nos força i claror.

Sou patró de jovenesa, / ardit damunt del cavall; / per això fem la promesa / que sereu nostre mirall. / Caminant amb mans descloses / seguirem vostre penó. / Sant Jordi de...

Si vós donàreu la vida / per amor de Jesucrist, / feu-nos fidels a la crida / de seguir el que no hem vist. / Després vindrem sense noses / deslliurats de la presó. / Sant Jordi de...

Sant patró de nostres lluites, / cavaller de la virtut, / ateneu les nostres cuites / i sigueu el nostre escut / contra el mal que posa lloses / al bell dir de la nació. / Sant Jordi de...

Deslliurador de donzelles / i de tots els dracs flagell, / forjador de meravelles / amb la creu per capitell / feu que tinguem ben descloses / la fe, l'espera i l'amor. / Sant Jordi de...

Puix que Déu volgué erigir-vos / protector dels catalans, / aquest poble ve a dir-vos / que el forgeu amb vostres mans. / Feu-lo gran, vesseu-hi roses, / deslliureu-lo de tot plor. / Sant Jordi de...

A dins d'aquesta capella, / entre el dolmen i l'altar, / va cantar missa novella / el poeta que ens dictà / el nom de totes les coses / amarades de dolçor. / Sant Jordi de...

El poble de Folgueroles / us té com estrella al front. / Doneu pa a ses eroles / i aigua clara a cada font, / dolça pau damunt les coses / i un ramell d'il·lusió. / Sant Jordi de...

Puix que ompliu el món de roses / i el senyeu des d'un turó. / Sant Jordi de Puigseslloses / doneu-nos força i claror".

Aquests goigs foren editats pels Amics de Sant Jordi l'any 1997, en motiu de la diada del sant patró. Al mateix temps, tenim constància d'una altra variant dels mateixos goigs documentada l'any 1937. D'aquesta variant no se'n coneix ni la melodia ni l'autor de lletra. Foren editats per l'editorial Sala i impressos a la impremta Anglada.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2018). “Uns patrons desconeguts”. Festa Major de Folgueroles 2018. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.