Can Ton Met
Folgueroles

Carrer de Sant Jordi, 5
    A l’extrem de ponent del nucli antic, prop del passatge de Sant Josep

XVI-XVII
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres reformat i constituit per dos cossos adossats, amb un espai de pati posterior amb accés des del carrer de l’Onze de Setembre. El volum principal, de planta rectangular, presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb el parament principal orientat al sud-oest. Totes les obertures són rectangulars, amb dos tipus d’emmarcaments. Les originals tenen els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes, mentre que la resta estan emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament. Destaca el portal d’accés, amb la llinda gravada amb l’any 1728 i decorada amb una creu llatina central emmarcada dins d’un rombe ornamentat amb volutes i motius vegetals. Al seu costat hi ha una finestra simple, amb un gran ampit de pedra restituït. Presenta la llinda gravada amb l’any 1510 i decorada amb una creu patent encerclada i situada damunt del Calvari. Al pis, dues de les finestres estan protegides amb baranes de ferro treballat. De les golfes destaca una finestra simple de menors dimensions que la resta i una galeria oberta a l’exterior mitjançant una obertura rectangular protegida amb barana de fusta. La façana principal presenta un revestiment arrebossat i pintat de color beig. A la part inferior hi ha un sòcol bastit amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular.

El sobrenom de l’edifici prové del diminutiu escurçat del nom Jaume (Jaumet-Met).