Can Bertrol
Folgueroles

Carrer de la Font, 35
    A l’entrada del nucli urbà per la carretera BV-5215, prop del carrer de la Unió

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta rectangular, format per dos cossos adossats i un altre d’aïllat separats per un espai de pati rectangular. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons decorats amb motius geomètrics i sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. El portal d’accés presenta la llinda gravada amb l’any 1825 i un baix relleu rectangular central decorat amb una creu llatina amb els extrems dels braços apuntats. Al seu costat, i compartint el brancal central, hi ha una finestra simple amb l’ampit de maons i protegida amb una reixa de ferro. Al primer pis hi ha dues finestres simples que comparteixen el brancal central i tenen els ampits motllurats. A la segona planta s’obre una finestra balconera amb la barana reformada i una petita finestra amb la que comparteix el brancal central. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. El parament principal conserva un revestiment arrebossat disposat al voltant de les obertures superiors.

És probable que el baix relleu rectangular del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou. Un dels antics estandants de l’edifici estava emparentat amb la propietària del xalet del Sol, casa a la que es troba adossada per la banda de ponent.