Cal Fuster Badia
Folgueroles

Carrer Nou, 20
    A la banda de llevant del nucli antic, just a l’encreuament amb el carrer del Fossar Vell

El revestiment de la façana principal està degradat
    BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, amb un espai de pati posterior orientat a tramuntana. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec bastit amb lloses de pedra i sostingut amb una solera de llates i bigues de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Cal exceptuar les dues finestres de les golfes, bastides amb maons i amb els ampits de fusta. Destaca el portal d’accés principal, amb la llinda gravada amb l’any 1675 i un baix relleu rectangular central decorat amb una creu patent damunt del Calvari. Del pis destaquen els dues finestres simples, amb els ampits de pedra motllurats. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. El parament principal conserva parcialment el revestiment arrebossat que el cobria.

És probable que el baix relleu rectangular del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou. El sobrenom amb el que es coneix l’edifici fa referència a l’ofici d’un dels seus estandants i al cognom del seu client més important.