Ca la Rosario
Folgueroles

Carrer de la Ricardera, 5
    A la banda de tramuntana del nucli urbà, prop de l’encreuament amb el carrer de les Guilleries

Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, amb un espai de pati posterior orientat a tramuntana. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec bastit amb lloses de pedra. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Cal exceptuar una de les finestres del pis, d’obertura posterior. Destaca el portal d’accés, amb la llinda gravada amb l’any 1733 i un baix relleu rectangular central decorat amb una creu patent encerclada. Del pis destaca la finestra simple situada damunt del portal, amb la llinda gravada amb l’any 1796 i un baix relleu rectangular central sense cap decoració inserida. També presenta l'ampit de pedra motllurat. La resta d’obertures escorresponen amb finestres simples probablement restituïdes. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. El parament principal conserva parcialment el revestiment arrebossat que el cobria, concentrat sobretot a la banda de llevant de la façana.

Altres noms relacionats amb l’edifici: ca la Pepa Maca.

És probable que el baix relleu rectangular del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou.