Can Menut
Folgueroles

    Osona
    Carrer de la Font, 17
    Emplaçament
    A l’entrada del nucli urbà per la carretera BV-5215, prop de la font del Rector
    539 m.s.n.m

    Coordenades:

    41.9379
    2.31474
    443193
    4643108
    Número de fitxa
    08083 - 258
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    El revestiment de la façana principal està degradat
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 3233506DG4433S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entremitgeres de planta rectangular, amb un espai de pati posterior orientat a tramuntana. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec bastit amb lloses de pedra. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Cal exceptuar, però, una petita finestra situada a l’extrem de llevant del parament. El portal d’accés presenta la llinda gravada amb el nom “JOAN ROCA”, l’any 1796 i un baix relleu rectangular central decorat amb una creu llatina. Al seu costat, i compartint el brancal central, hi ha una finestra simple amb l’ampit de maons motllurat i un porticó amb espiell. Al pis hi ha dues finestres simples que comparteixen el brancal central i tenen els ampits motllurats i delimitats amb tres clavellineres de pedra per col·locar-hi torratxes. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular. El parament principal conserva parcialment el revestiment arrebossat que el cobria.

    Altres noms relacionats amb l’edifici: can Raurell.

    És probable que el baix relleu rectangular del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou. Tot i que no es assegurar, és probable que el sobrenom de l’edifici faci referència a l’alçada del cap de casa.

    ARUMÍ I BERGA, Pilar (Coord.) (2006). Folgueroles casa x casa. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 130.

    MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 178.