Edifici Jufré
Folgueroles

Carrer de l’Onze de Setembre, 9
    Al bell mig del nucli urbà, formant cantonada amb el carrer de Puigjaner

XXI
    Josep Jufré
    Adriana Geladó Prat

Original edifici cantoner de planta irregular, amb la coberta d’obra arrodonida i rematada amb una terrassa central delimitada amb baranes de ferro, a la que s’accedeix exteriorment des de la darrera planta. Està distribuït en soterrani, planta baixa i dos pisos. La construcció està inspirada en les formes orgàniques d’inspiració gaudiniana i obviant les línies rectes. Està concebut a partir d’una doble façana decorativa, farcida d’obertures de diferent tipologia (finestres, terrasses, balcons, coves...) i formes de geometria variable, complementades amb una vegetació natural que entra i surt d’aquestes obertures, amb tancaments de vidre a l’interior que aporten aïllament i eficiència energètica. La façana de ponent s’estructura a partir de tres grans columnes en forma d’arbre que s’allarguen fins a la coberta. Al bell mig de l’estructura hi ha una cascada de vidre aïllada tèrmicament, que emmarca tot l’edifici des de la banda de tramuntana a la de migdia incloent-hi la coberta. L’edifici integra criteris d'autosuficiència energètica amb un sistema de geotèrmia per a la climatització, la utilització de materials reciclats, l’instal·lació de plaques solars o la recuperació de l'aigua de l'edifici. Ocupa un solar d’uns 1200 metres quadrats distribuïts en apartaments, un local comercial i un espai de garatge situat al soterrani i al que s’accedeix des de la banda de tramuntana.

A principis de l’any 2022, l’edifici restava innacabat. Faltava per executar el revestiment exterior dels paraments, projectat amb cinc milions de peces de gressite de marbre natural, i els interiors, on es combinarà la pedra i el maó manual.