Veïnat de Can Paixano
Mediona

A l’extrem nord est del terme municipal, a tocar del termenat amb la Pobla de Claramunt.
    Emplaçament
    Entre les urbanitzacions de Les Pinedes de l’Armengol (La Pobla de Claramunt) i la Font del Bosc (Mediona).
    461.8

41.50596
    1.65152
    387461
    4595804
    08122 - 530
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Petit veïnat arrenglerat al voltant del carrer de dalt, orientat nord sud tot i que fa un gir vers a l’est al seu extrem més meridional. Està composat per edificis entre mitgeres, i  es comptabilitzen dotze edificacions. Entre elles trobem Cal Florencio, Cal Torres, Cal Pau de la dona, Ca l’Esberta, Ca la Remei, Cal Tino, Cal Manel, Ca l’Avi, Ca l’Enric, Cal Sombrerol, Cal Pau o Cal Marti. Una mica més apartat del nucli hi ha el Corral de Can Tino.

Sembla que el nom de Can Paixano ve de Paccius, nom de persona. Possiblement el seu origen estigui vinculat arran de l’expansió de la vinya al segle XVIII a conseqüència de la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.

Abans de la construcció del la urbanització de la Font del Bosc, sempre havien estat vinculats al veïnat de Sant Pere Sacarrera, on  la gent anava a missa i els nens a escola