Cal Pau de la Dona
Mediona

A llevant del carrer principal de Can Paixano.
    A l’extrem nord del terme, per sobre la urbanització de la Font del Bosc.

Fitxa ARQ85 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici aïllat composat per planta baixa pis i golfes, amb coberta a dues vessants de teula àrab i carener perpendicular a la façana. El ràfec està acabat amb una senzilla imbricació de rajol ceràmic. La construcció és de maçoneria i està completament arrebossada amb morter. Les obertures són rectangulars i fetes d’obra, algunes obertes ja en època recent. La porta, també rectangular, està rematada amb arc rebaixat. A la façana sud, a l’alçada del primer pis trobem dos balcons amb barana de ferro forjat. A la façana lateral té adossat un cos de nova construcció.

Possiblement el seu origen estigui vinculat, igual que la resta del veïnat, arran de l’expansió de la vinya al segle XVIII a conseqüència de la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.