Ca l'Esberta
Mediona

Portal numero 6 de Can Paixano.
    A l’extrem nord del temple, per sobre la urbanització de la Font del Bosc.

Fitxa ARQ94 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Casa de planta baixa pis i golfes amb coberta a doble vessant de teula àrab i el carener paral·lel a la façana. És una edificació de maçoneria, que encara conserva bona part de l’arrebossat exterior, un arremolinat que la cobria. Allà on s’ha perdut, deixa entreveure les cantoneres de pedra carejada als extrems.

Pel que fa a les obertures totes són d’obra, rectangulars i/o quadrangulars a excepció del portal d’entrada, que l’esplandit està remata amb arc rebaixat. En origen tenia dos portals, però un d’ells ha estat recentment tapiat i convertit en finestra. Això deixa una distribució de les obertures força simètrica, amb portal i dues finestres a la planta baixa. A la planta pis  hi ha tres balcons, el central estaria intercalat entre els dos antics portals. Per últim ja a les golfes, hi ha dues petites finestres. Els balcons i finestres de la planta baixa tenen reixes i barana de ferro forjat.

Possiblement el seu origen estigui vinculat, igual que la resta del veïnat, arran de l’expansió de la vinya al segle XVIII a conseqüència de la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.