Nucli de Sant Joan
Mediona

Aproximadament al centre del terme municipal, al nord de la Riera de Mediona.
    A l’est de l’encreuament entre la BV-2136 i la BV-2137

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Nucli format al segle XIX, al nord-est del barri de l’església, o de Sant Joan de Conilles, el més antic del municipi. Té una planta semi triangular, lleugerament oberta per l’estem est, on trobem la Plaça dels Països Catalans. Alguns dels carrers principals, Florenci Gustems, Carrer de les Escoles o Anselm Clavé, entronquen o conflueixen a aquesta punt neuràlgic. El nucli està format per cases d’arquitectura popular, algunes amb clars trets modernistes i que mostren el creixement del nucli durant els segles XVIII-XX. Al sud del barri de l’església, hi ha un altre agrupació de cases, el barrí del Molí, aixecat a redós del Molí fariner.

Actualment és la capital del municipi i és el nucli més gran, on hi ha l’Ajuntament i la majoria de serveis.

El municipi, va patir un creixement important entre finals dels segle XVIII amb l’extensió de la vinya per la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica. Aquest creixement es consolidà durant el segle XIX amb l’augment del preu del vi, degut a l’arrasament de les vinyes franceses per la fil·loxera. En aquest context i a mitjans del segle XIX el nucli va anar creixent al nord de l’església parroquial de Sant Joan de Conilles..