Turban
Navàs

    Bages
    Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). A cal Tiet prendre camí cap al nord i després oest uns 250 m.
    442

    Coordenades:

    41.88826
    1.75061
    396347
    4638125
    Número de fitxa
    08141 - 277
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 108.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental
    Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Masies i Cases rurals en Sòl no urbanitzable de Navàs, aprovat el 2012, amb el núm. 16.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A011000130000IE
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa de pagès o masia de petites dimensions, emplaçada en un petit replà rocallós a la part central de la Vall d’Hortons. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa i dos pisos) més una pallissa i un altre petit cobert independent situats uns metres a llevant, vora una era formada per la codina natural.

    Malgrat que la casa s’ha bastit en diferents fases ha conservat de manera coherent la seva tipologia tradicional. La part més antiga és la que es troba a l’angle nord, perfectament assentada damunt la roca. Té un parament de millor qualitat, fet amb carreus més o menys disposats en filades tot formant una construcció molt compacta. Al segle XVIII (1745) la casa s’eixamplà cap a ponent, i ja al segle XIX s’allargà cap al sud-oest, possiblement en dues fases. En aquesta part el terreny fa pendent i la casa va guanyar una planta semisoterrània, de manera que aquesta façana, de més alçada, passà a ser la principal. Presenta una composició no del tot regular, amb obertures de diferent tipologia: algunes emmarcades amb maó, d’altres amb pedra carejada i d’altres amb llinda de fusta. A la façana de llevant s’hi han adossat coberts de diferents èpoques.

    També és interessant al sector de llevant l’era sobre roca natural, amb alguns encaixos, i els dos coberts aïllats. Especialment la pallissa, d’una tipologia molt característica, amb dues plantes, la superior descoberta per la cara davantera i sostinguda mitjançant un pilar central.

    Inscripció a la llinda de la porta posterior: 1745

    Inscripció a la llinda d’una finestra de la façana posterior. 1818

    En el mas es conserva una llinda de l’any 1745, però ja hem dit que el nucli originari de la casa és anterior, i no es pot descartar que tingui un origen medieval. Cal dir que, uns 140 m al nord-est, es troba un conjunt de dues tombes excavades a la roca d’època alt-medieval. Ja al segle XVIII la casa es va ampliar, i també al segle XIX, quan devia adoptar la fesomia actual. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “El Turban”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 3 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

    Des de fa molts anys els propietaris de Turban són una família que abans tenia el cognom Ballarà i, més endavant, Suades. Hi van viure fins a finals de la dècada de 1970.

    BADIA, J.M. (1990). “Castelladral en el temps”, El Morralet, Navàs, p. 13.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 108.EA

    OBRADORS, J (1991). “Trajecte de les cases de Castelladral, habitades el 1904 i utilització correcte dels seus noms.” El Morralet, núm. 1, Navàs, p. 19.

    PIÑERO, J. (1995). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa RU. 19.