Cal Cupons
Navàs

Sector central del terme municipal. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Viver i Serrateix (B-423), al km. 6,4, trencall a la dreta cap a Puiggròs. Abans d'arribar a Puiggròs camí direcció nord 100 metres.
    511

41.88029
    1.77029
    397967
    4637216
    08141 - 278
    08140A009000350000IQ
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès construïda a finals del segle XIX, emplaçada en un petit promontori a l’esplanada on hi ha la gran masia de Puiggròs. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i sota-coberta) que té un cos adossat a la part posterior, així com un grup de coberts al costat de ponent. La casa sembla aixecada en una sola fase constructiva. La façana principal, encarada vers migdia, s’estructura en base a tres eixos d’obertures, amb un portal rematat amb arc escarser de maó i, al seu damunt, dues finestres balconeres. Les obertures estan emmarcades amb una combinació de pedra carejada als costats i maó a la part superior, i el parament, de paredat comú, conserva un semi-arrebossat tradicional. La resta de façanes gairebé no té obertures i les que hi ha són petites.

Els coberts són formats per tres cossos adossats on hi havia tines. La base de les construccions és de pedra, però actualment aquesta part és objecte d’una rehabilitació que ha de dotar-la d’un nou ús.

Inscripció en una llinda interior: 1896.

Informació oral facilitada per Jaume Obradors i Rosa M. Obradors Puigdellívol, de la Caseta

Cal Cupons fou fundada com una masoveria de la Caseta (també coneguda com la Caseta d’Argençola), una masia que pertanyia a la família Obradors. L’any 1857 Joan Obradors va comprar el terreny a Joan Puig, propietari de Puiggròs. La casa es devia construir els anys posteriors, tal vegada a dècada de 1870 (a l’interior hi ha una llinda amb l’any 1896). En aquesta època la Caseta es va beneficiar del gran boom de la vinya, quan l’hereu era Joan Obradors. A principis del segle XX, el cognom dels masovers que hi vivien era Copons, i la casa es va començar a anomenar Cal Copons.