Cal Bosqueter
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella
    Emplaçament
    Ctra. C-55, sortida al km. 53 cap a St. Salvador de Torroella. A l'església de S.S.T. seguir camí en direcció NW uns 800 m fins a l'alçada de la masia de l'Alzina, i continuar uns 1.300 m més, a la dret del camí.
    03

41.88201
    1.70476
    392532
    4637487
    08141 - 276
    En ruïnes
    08140A016000060000IL
    Jordi Piñero Subirana

Restes d’una casa de pagès, avui en ruïnes, que es troben emplaçades en una zona boscosa vora el torrent de Conill. Del cos residencial se’n conserva escassament un dels angles del mur perimetral, mentre que la resta de la casa es troba pràcticament arrasada i coberta per la vegetació. Pocs metres al nord es conserva, en un estat més íntegre, la construcció d’un cobert. És de planta rectangular, amb coberta a un sol vessant, i té una barraca de planta circular adossada a un dels extrems. Separat uns 20 metres al nord hi ha un altre cobert aïllat, semblant a una barraca.

En el Catàleg de Masies hi ha una errada en relació a la casa anomenada “cal Boscater” (núm. 1 de masies en runes) que es situa uns 20 m a l’est de la masia de l’Alzina. Aquesta errada també es reprodueix en el mapa de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. En el lloc on s’indica aquesta casa en realitat hi ha la pallissa de la masia de l’Alzina. Les ruïnes de la casa de cal Bosqueter es troben 1 km al nord. Les fotografies i la descripció d’aquesta casa en el Catàleg de masies són correctes, però la ubicació és equivocada.

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa, i pel seu estat avançat de destrucció poca cosa es pot dir en relació a la seva tipologia i cronologia. Cal suposar que es tractava d’una casa originària dels segles XVIII o XIX. Ja fa molt temps que es troba en ruïnes.