Tombes de Turban
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). A cal Tiet prendre camí cap a Turban (nord) i al cap de 260 m trencall al NE uns 80 m.
    456

41.88959
    1.75126
    396403
    4638271
    08141 - 272
    VI-XI
    08140A011000130000IE
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de dues tombes excavades a la roca, probablement d’època alt-medieval, que es troben 150 m al nord-est de la masia de Turban, al sector central de la Vall d’Hortons. L’indret és configurat per una petita cinglera damunt la qual es troben les sepultures. Una és de forma ovoide però amb un dels costats força irregular. Mesura 1,95 m per 0,45. La segona és de planta més o menys trapezial, amb un dels costats molt baix o erosionat, i en la part dels peus la roca s’ha esquerdat. Mesura 1,85 de llarg. Les dues estan orientades, com és habitual, en l’eix est-oest, amb uns graus de diferència entre elles. Vora la primera es conserva un forat circular, també excavat, de funció desconeguda. Tal vegada podia haver tingut un ús ritual.

Aquest jaciment era inèdit fins ara, i el donem a conèixer gràcies a la informació facilitada per Joan Garriga Casanova, de cal Tiet. Segons aquest mateix informant, d’aquest indret en deien popularment “els Morts”, i vora el camí d’accés s’hi havien trobat restes òssies.