Balma de la Soleia Navàs

  Bages
  Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
  Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). 200 m abans d'arribar-hi, camí NW i uns 200 m abans la casa de la Soleia, a la dreta en un camp hi ha la balma de la Soleia i, 100 m a l'est, la cova.
  449

  Coordenades:

  41.88769
  1.74708
  396053
  4638066
  08141 - 271
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  VI-XIX
  Regular
  Balma en bon estat. Restes de la construcció troglodítica molt arrasades.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08140A011000610000IQ
  Jordi Piñero Subirana

  Balma de grans dimensions emplaçada a la part baixa d’un coster sota la casa de la Soleia i amb restes d’una construcció de tipus troglodític. Té una llargada considerable, d’uns 20 m aproximadament, per una profunditat d’uns 6 o 8 metres. La major part de la balma permet el pas d’una persona amb comoditat. L’interior de la cavitat va de sud a nord i fa un lleuger gir cap a l’est. Actualment encara són visibles restes escadusseres d’alguns murs de l’antiga construcció, sobretot a la part situada més al nord. És remarcable una regata que ressegueix transversalment tota la visera de la balma i que tenia la funció de trencaaigües. Unes desenes d’anys enrere la construcció sota la roca es conservava encara força sencera, amb un mur de tancament de la balma i dos o tres de perpendiculars que compartimentaven l’espai interior en diferents estances.

  El cert és que existeix en aquesta zona un certa tradició d’aprofitar les nombroses balmes existents com a habitatges troglodítics, que podrien ser originaris d’èpoques força reculades. En aquest cas, uns 100 m a l’est hi ha la Cova de fornot de la Soleia, que és un possible eremitori d’època alt-medieval. Això fa pensar que, si la cova era un eremitori, l’habitatge del seu ocupant podria ser aquesta balma, que reuneix unes bones condicions per viure-hi.

   

  Informació oral facilitada per Joan Garriga Casanova, de cal Tiet