Balma de la Soleia
Navàs

    Bages
    Sector central del terme municipal. Vall d'Hortons o dels Gitanos. Antic terme del castell de Castelladral. Parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet (nord). 200 m abans d'arribar-hi, camí NW i uns 200 m abans la casa de la Soleia, a la dreta en un camp hi ha la balma de la Soleia i, 100 m a l'est, la cova.
    449

    Coordenades:

    41.88769
    1.74708
    396053
    4638066
    Número de fitxa
    08141 - 271
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    VI-XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Balma en bon estat. Restes de la construcció troglodítica molt arrasades.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A011000610000IQ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Balma de grans dimensions emplaçada a la part baixa d’un coster sota la casa de la Soleia i amb restes d’una construcció de tipus troglodític. Té una llargada considerable, d’uns 20 m aproximadament, per una profunditat d’uns 6 o 8 metres. La major part de la balma permet el pas d’una persona amb comoditat. L’interior de la cavitat va de sud a nord i fa un lleuger gir cap a l’est. Actualment encara són visibles restes escadusseres d’alguns murs de l’antiga construcció, sobretot a la part situada més al nord. És remarcable una regata que ressegueix transversalment tota la visera de la balma i que tenia la funció de trencaaigües. Unes desenes d’anys enrere la construcció sota la roca es conservava encara força sencera, amb un mur de tancament de la balma i dos o tres de perpendiculars que compartimentaven l’espai interior en diferents estances.

    El cert és que existeix en aquesta zona un certa tradició d’aprofitar les nombroses balmes existents com a habitatges troglodítics, que podrien ser originaris d’èpoques força reculades. En aquest cas, uns 100 m a l’est hi ha la Cova de fornot de la Soleia, que és un possible eremitori d’època alt-medieval. Això fa pensar que, si la cova era un eremitori, l’habitatge del seu ocupant podria ser aquesta balma, que reuneix unes bones condicions per viure-hi.

     

    Informació oral facilitada per Joan Garriga Casanova, de cal Tiet