Torre d'aigua plaça Maluquer i Salvador
Granollers

Plaça de Maluquer i Salvador
    A la zona d'eixample de Granollers

BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. S-12. Protecció de tipus VI: Elements singulars.
    Ajuntament de Granollers
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Torre construïda l'any 1877 i relacionada amb la distribució de l'aigua. És un edicle de planta octogonal amb coberta de pavelló de teula àrab, coronada amb una hídria ceràmica. Les vuit cares de l'octàgon són planes i estan composades amb sòcol, fust i entaulament. En la part alta del fust del costat de migdia hi ha la data "1877" sobre un fons de totxo vist. L'entaulament és treballat a dos plans amb buits i plens de decoració geomètrica. La construcció és rematada amb una cornisa recolzada en senzills permòdols.

A un costat de la torre hi ha una font. Fins no fa gaire, adossat a un costat de la torre hi havia un quiosc de diaris (CUSPINERA et alií, 2001). Al subsòl encara es conserva un refugi del temps de la Guerra Civil de 1936.

La torre d'aigua de la plaça Maluquer i Salvador és de l'any 1877, segons consta en una inscripció a la mateixa torre. La torre formava part del sistema de distribució d'aigua a la ciutat. L'aigua venia de la mina d'en Sans.

A inicis de segle XX, igual que a la torre de la plaça de la Corona, s'hi va instal·lar un quiosc de diaris que estava adossat a la mateix torre. Més tard, aquests quioscs van ser substituïts per uns altres d'estructura metàl·lica. Fins no fa gaire el quiosc es conservava (l'any 2002 encara hi era). Era conegut com el quiosc del Mulet.

La plaça de Maluquer i Salvador va sorgir fora muralles el 1842, a conseqüència de l'aterrament d'una part d'aquesta. Fins el 1932 hi tenia lloc el mercat de bestiar gros, que aquell any va ser traslladat al "parc" de la plaça Barangé, davant l'estació de França vella (BAULIES, 1965).

BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers;