Timpà romànic del campanar de l'església parroquial de Sant Iscle i Santa Victoria
Rajadell

BCIL. Catàleg bens protegits 2014 (num. 17)
    Si. IPA
    Bisbat de Vic
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Fragments escultòrics en altrelleu d'un antic timpà romànic, que actualment es troben encastats i reaprofitats al parament frontal del campanar de l'església parroquial de sant Iscle i Santa Victòria (fitxa 12). Es troben instal·lats al voltant d'una petita finestra quadrada inferior del campanar. El conjunt es presenta partit en dues meitats, entre les quals hi la finestra i a cada banda un seguit de carreus. La forma de semicercle del timpà, emmarcat per una sanefa decorada amb dents de llop, es pot reconstruir perfectament. L'escena representada, en alt relleu, és la de la crucifixió. La part inferior està composta per tres blocs connectats, amb els tres crucificats. Al bloc central hi ha el Crist amb dues dones que ploren (una agenollada). Als blocs laterals hi ha els dos lladres crucificats, un a cada banda. Les escenes estan delimitades per la sanefa esmentada. La part superior també està composta per tres blocs. En el central hi apareix un àngel. En els dos blocs laterals més petits, s'hi representen figures humanes. La composició de l'escena és d'un geometrisme molt elemental; les figures són petites i d'una anatomia esquemàtica; els cossos són petits i els caps es representen frontalment o de perfil. D'altra banda, hi ha una inscripció sobreposada al timpà inferior amb la data 1679.

Es tracta d'un element de titularitat privada però d'accés públic.

Aquests fragments del timpà romànic reaprofitats al campanar hi foren encastats probablement al 1679, tal com suggereix la data gravada en el mateix element i la informació extreta de l'arxiu parroquial. El campanar fou construït pel mestre cases francès Joan Traginer i acabat el 1678 (aquesta data consta en una altre pedra gravada), en el marc de les reformes que va experimentar tota l'església al segle XVII (veure fixa 12). Es de suposar que en aquest moment es va decidir incorporar-hi aquests elements, però no sabem si procedien de la façana del temple construït al segle XIV (que potser mantenia l'antiga portalada romànica) o be es conservaven les peces soltes fora de context. En qualsevol cas, es factible considerar que el timpà hauria pertangut a la portalada del primer temple romànic, que sabem que existia per les fonts documentals, però de la que no es conserven restes immobles in situ.

Piñero PEP 1993 AA VV (2014). Enciclopèdia del Romànic. Barcelona (3 volums). Volum II. Fundación Santa Maria la Real del Patrimonio Histórico. El capítol dedicat a "Rajadell" (pp.984-986) està signat per RCJ