Teuleria Cal Plaxats
Castellfollit del Boix

Cal Plaxats del Clot del Grau. Oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat. Passat Can Paleta el primer a l’esquerra i continuar recte

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La teuleria de Cal Plaxats es troba situada a tocar de la casa de Cal Plaxats, al grup de cases denominat el Clot del Grau. La teuleria la forma un porxo de planta rectangular amb la coberta a dues aigües que protegeix la zona de la terrera d’argila, situada just davant l’espai on es pasta, l’espai d’elaboració dels diferents elements constructius com les teules, maons, rajols i rellotges de sol, la zona d’assecatge de les peces i d’arrimar-les. Finalment, també hi ha l’espai pròpiament del forn de coure. El forn es tracta d’una estructura de planta quadrangular excavada al terrenys geològic amb els últims 40-60 cm construïts amb obra, amb maons, capa d’argila com aïllant i maons. Un cop col·locat el material per coure a la cambra de cocció, aquest es cobreix amb fragments de teules i rajols i els espais buits es van tapant a poc a poc amb fang per tal de controlar la cuita. L’accés a la cambra de foc és mitjançant una porta de petites dimensions des d’on s’alimenta el foc mitjançant fogots de llenya.

La graella està construïda mitjançant 4 arcs col·locats horitzontalment units amb maons creant una quadricula. La construcció la fa amb el material cru i la pròpia cuita ja cou la graella. Segons l’actual teuler, Josep Plaxats, la graella la refà de nou cada 7 fornades aproximadament. Les cuites tenen una durada de 24 hores.

La casa fou construïda per Josep Plaxats Giralt l’any 1881. La teuleria fou construïda a principis del segle XX.