Sifó de la Roca
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Darrera el mas de la Roca, sobre el trull i el rec; està indicat.
  Emplaçament
  Vall d'Horta

  Coordenades:

  41.67019
  2.04273
  420313
  4613602
  Número de fitxa
  08223 - 165
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Estat de conservació
  Regular
  En el moment d'elaborar aquesta fitxa el servei del Parc acabava de senyalitzar l'element, que potser seria inclòs en un recorregut per tots els elements del rec.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00047
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  El sifó consta de tres elements: dues basses circulars de més de 2m de diàmetre i un conducte soterrat que les comunica. D'aquesta manera el rec salvava el desnivell del torrent de la Roca. Es tracta d'una infraestructura més del rec de la vall, en un indret on hi havia diversos elements que l'aprofitaven: el forn d'obra, el trull, el safareig, etc…

  No se sap en quina època es deuria fer el sifó, ni hi ha cap documentació. L'arribada del rec de la vall d'Horta a la Roca, i els usos que es feien de la seva aigua, eren força complexos i comprenien diversos elements. L'actual propietari només recorda que el manteniment i la neteja l'havien fet sempre les criatures de la casa perquè podien entrar-hi dins; ell mateix desvià el sifó per no haver-hi d'entrar més.Des dels anys 50 el rec es féu passar amb una canalització moderna per sobre del trull, evitant així el sifó, que quedà inutilitzat.