Passeig dels Arbres
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Passeig dels Arbres núms. 6 a 16.
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.68181
  2.05729
  421539
  4614878
  Número de fitxa
  08223 - 164
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Tot i que el carrer arrenca de la carretera de Monistrol, el tram més antic i interessant patrimonialment el constitueix un grup de casetes mitgeres a la part alta, per damunt de les escoles. Es tracta d'un conjunt de cases bastides als anys 20 i 30 en què les façanes conserven elements decoratius propis de principi de segle XX. El núm. 6 té l'any 1927 inscrit en un esgrafiat floral, ceràmiques blanques i blaves i és l'única amb pis i golfa. Els núms. 10 i 12 duen les dates de 1926 i 1930 respectivament, i conserven les entrades revestides de ceràmica i altres elements històrics. El núm. 36 té el carener del terrat decorat amb motllures i cobert amb una teuladeta de trencadís ceràmic. Totes juntes conformen un atractiu grup de casetes baixes.

  Aquest conjunt de vivendes es va construir en un moment en què el poble s'eixamplà cap al nord, a l'altra banda de Ponsferrer. La seva història és paral·lela a les escoles, el celler cooperatiu i el Vapor, la construcció del pont i altres edificis coetanis com la casa de la carretera de Monistrol núm. 80 i fou un primer concepte urbanístic de passeig amb arbres en el conjunt urbà. Al principi duia el nom de Passeig de les Moreres, després es passà a dir Passeig de la Festa de l'Arbre dins les celebracions pròpies de l'època, i durant el franquisme dugué el nom de carrer de Joan Oliver (industrial, no el poeta).

  CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.