Segur
Veciana

Segur
    Al nord oest del terme municipal

XII-XX
    varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Poble del municipi de Veciana, en gran part disseminat, ubicat al nord-oest del terme, que s'ha desenvolupat a redós del castell de Segur, conegut des de l'any 1117, i de l'església parroquial de Santa Maria de Segur. A part del castell i l'església s'hi conserven diverses cases que destaquen per la seva antiguitat; algunes de les quals s'estan reformant amb criteris de respecte històric i paisatgístic.
    A la plaça hi ha una font de recent construcció i un pou, adossat a l'antiga rectoria. L'abastiment d'aigua ha estat un handicap molt important pels habitants d'aquest nucli fins a èpoques ben recents, ja que la gent gran encara recorda com havien d'anar amb carro, fins al Molí de la Roda a buscar l'aigua amb botes de fusta. A l'entrada del poble hi ha una gran bassa per a ús comunal, ja que la instal·lació del subministrament d'aigua no es va fer fins l'any 1981.
    Quan es va construir el pou d'abastiment actual d'aigua amb mètodes moderns, es va haver de baixar fins als 150 metres de profunditat.
    Prop del poble hi ha el santuari de Santa Maria de Puig de Ram, reedificat al segle XVII.

On ara hi ha la plaça del poble, hi havia hagut l'antic cementiri. L'any 1896 es fa el nou cementiri al costat del santuari de la Mare de Déu del Puig del Ram.

Al seu terme original s'uní el de Sant Salvador de Miralles (Miralles de Copons) i junts formaren la baronia de Segur. Els seus senyors residien al casal conegut per Molins de Segur (ara Molí de La Roda), prop de la capçalera de l'Anoia. L'any 1157 foren unides a l'església de Segur les sufragànies de l'Astor, Vilamajor dels Prats i Durban.

ANDREU CABALLERIA, Montserrat (2003). Segur, un poble amb passat i amb futur. Inèdit.
    SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.