Formatges Veciana
Veciana

Cal Jaume Gran - Segur

Tècnica artesanal
    XXI
    Jordi Montlló Bolart

Formatges Veciana és la marca amb la que es coneixen els productes del taller artesanal que la Montserrat té a Segur. La oferta de productes és molt variada, però els més característics són els formatges i el iogurt que fa amb llet de cabra del seu propi ramat. A més a més té productes amb llet d'ovella i vaca procedent de ramats d'altri.
    Dels de cabra en fa de diversos tipus, amb llet crua amb una maduració de 2 a 3 mesos o un altre amb una maduració de 6 mesos; també en té un de llet pasteuritzada amb un mes de maduració. Fa servir quall d'origen vegetal, l'herbacol (Cynara cardumculus).
    El procés de maduració es produeix en unes caves excavades a la roca, en el soterrani de l'obrador.
    També fa formatge blau, cabra de tipus rouleau, mató i formatges tendres de vaca i cabra,de romaní.

El formatge artesà Veciana forma part de la guia editada pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, actualitzada l'any 2008.

El formatge Veciana està fet per la Montserrat des de l'any 1997, l'obrador està situat a Cal Jaume Gran, a la part més alta del nucli de Segur, on ja hi vivia abans de dedicar-se a l'elaboració de formatges.
    Es poden adquirir a fires, a diversos establiments de les rodalies i en el propi obrador.

SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.
    URGELL, Oriol. Coord. (2008). Els formatges de Catalunya. Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. Editorial 62. Barcelona.