Caramelles
Veciana

    Anoia
    Veciana
    561

    Coordenades:

    41.65609
    1.48856
    374153
    4612697
    Número de fitxa
    08297 - 118
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    La cantada de caramelles a Veciana comença el diumenge de Pasqua, amb una missa a l'església de Sant Pere del Vim, a les 10:00 h. A la plaça que hi ha el davant es fa la cantada després de la missa i els balls corresponents. Després es dirigeixen a Pareres (Casal de La Salle), a Montfalcó el Gros (a l'era de Cal Magí) i a Veciana a la Plaça Ramon Servitje. Però aquests emplaçaments no són fixos, es van canviant, ja que el territori és molt ampli i hi ha pocs habitants. En altres anys es substitueix el Casal per la plaça de Segur, o l'era de Montfalcó per la Rubiola. Abans si que es començaven el dissabte i es feien en més llocs.
    Tradicionalment s'interpretaven cançons de temàtica religiosa, però des de la recuperació el repertori és més laic. S'interpreten cançons tradicionals catalanes, sardanes, cançons de La Trinca i es representen balls tradicionals com el de cintes o el ball de bastons.
    Els caramellaires vesteixen amb camisa blanca, pantalon negre, faixa vermella i barretina, els homes i, faldilla de flors, brusa blanca i cinturó vermell, les dones. Tots amb mocador vermell.

    Abans de la guerra era una tradició que els més grans encara recorden que es practicava a Veciana; però a partir de 1937 es van deixar de fer. Després de la guerra si es volien cantar caramelles calia anar al poble veí de Copons. Finalment, l'any 1996 es recuperen a Veciana per iniciativa d'una colla d'amics.