Can Santdiumenge
Veciana

Segur

XV-XX
    Jordi Montlló Bolart

Can Santdiumenge és la casa del nucli de Segur més elevada i propera a les restes de l'antic castell de Segur. Està excavada a la roca i aprofita el desnivell del terreny per anar-se adaptant a les necessitats.
    Sota hi té una cisterna que recull les aigües de la pluja, i un pou permet abastir-se d'aigua des dels diferents pisos de la casa. A la part més baixa hi ha el que havien estat corts i magatzems amb volta de canó d pedra i arcades de mig punt. També conserva un cup de planta circular i dues botes de fusta del segle XVII. Les dependències es troben a les plantes superiors. Ha estat habilitada amb el màxim respecte per l'arquitectura pròpia. El pati de la part posterior està delimitat pels mateixos murs de contenció de l'antic castell.

Al terme original de Segur s'uní el de Sant Salvador de Miralles (Miralles de Copons) i junts formaren la baronia de Segur. Els seus senyors residien al casal conegut per Molins de Segur (ara Molí de La Roda), prop de la capçalera de l'Anoia. L'any 1157 foren unides a l'església de Segur les sufragànies de l'Astor, Vilamajor dels Prats i Durban.