Festa Major de Segur
Veciana

Segur

XX-XXI
    Jordi Montlló Bolart

En el municipi de Veciana, d'una extensió considerable, hi ha un poblament molt dispers i diversos petits nuclis de població, com el de Segur, en el que hi viuen molt poques persones. Veciana, Montfalcó, Sant Pere del Vim i Segur, mantenen la tradició de fer Festa Major. A Santa Maria del Camí ja fa alguns anys que s'ha deixat d'organitzar. I és normal si tenim en consideració els esforços humans i econòmics que calen per tirar endavant una festa major. Amb la regressió demogràfica que pateixen aquests llocs encara es fa més difícil i amb el temps s'han hagut d'anar adaptant.
    Actualment a Segur, la Festa Major es celebra el primer cap de setmana de setembre, festa de la Mare de Déu del Puig del Ram, patrona de la població. Els actes es concentren en un únic dia, on els veïns aprofiten per convidar els amics i la família que viuen en altres municipis. Els actes s'inicien amb una missa que és l'Ofici de Festa Major al santuari del Puig del Ram. A la tarda es fa la lectura del pregó, xocolatada i jocs per la mainada. Tot seguit es fa una cantada d'havaneres amb cremat per a tothom i una rifa de productes, que serveix per pagar les despeses.

Per la Festa major de l'any 2014 es van estrenar els nous goigs a la Mare de Déu del Puig del Ram amb lletra i música de Valentí Miserachs, prevere.

Després de la guerra civil la festa major es feia per desembre i l'any 1943 es trasllada al segon diumenge de maig. Després va estar molts anys sense celebrar-se i, finalment, l'any 1993 es reprèn amb força. Des de llavors, s'han conservat els diferents pregons llegits i l'any 2014 s'ha fet una exposició on es repassa la història gràfica de la Festa Major, que s'ha pogut visitar en el local social, antigues escoles, restaurat fa uns anys per a ús públic dels veïns.