Santa Susanna Vell
Sant Pere de Vilamajor

    Vallès Oriental
    Pla de la Capella (Veïnat de Santa Susanna)
    Emplaçament
    Al Pla de la Capella.
    797 m

    Coordenades:

    41.75506
    2.37851
    448333
    4622768
    Número de fitxa
    08234-139
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Dolent
    En estat ruïnós.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08234A001000070000IO
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Es tracta de les restes de l'antiga capella vella de Santa Susanna, situada a les proximitats del mas del Samon, al pla de la Creueta. És d'origen romànic, i només es conserven una part dels murs de la nau i una altra de l'absis.

    Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234081.

    La primera referència documental de la parròquia de Santa Susanna és de l'any 1190, quan el rei Alfons el Cast va cedir, a la confraria de Cardedeu, el mas Vallmanya del terme de Vilamajor i de la parròquia de Santa Susanna. Tot i que aquest document és del segle XII, els orígens de la capella podrien ser més antics.
    L'any 1384, quan es signà el pacte de "carreratge" amb la ciutat de Barcelona, el veïnat estava format per sis focs o famílies. L'any 1413, només n'hi havia quatre, que eren la rectoria i els masos del Terrer, el Samon i Vallmanya, fet pel qual no disposava de sacerdot propi i restava unida als domers de Vilamajor.
    Amb el pas del temps, es va esfondrar la volta i va quedar en estat ruïnós per la manca de feligresos i la pobresa del veïnat.
    L'any 1566 es va unir a la parròquia de Sant Esteve de la Costa, però va continuar amb plens poders parroquials.
    L'any 1683 va ser reedificada a l'indret on es troba actualment per la família Samont, aprofitant elements de l'edificació primitiva.

    AA.DD. (1991). "Santa Susanna". Catalunya Romànica, vol. XVIII: El Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 422-423.
    COMAS i DURAN, P. (1984). 600 anys de carreratge: quan Vilamajor-Cardedeu, El Fou i Santa Susanna esdevingueren "carrer de Barcelona". Cardedeu: Casal de Cultura Dr. Daurella: Ajuntaments de Cardedeu, St. Pere i St. Antoni de Vilamajor.
    OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008). Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.