Sant Pere
Perafita

Església de Sant Pere. Plaça de l'Església, 12. Nucli urbà de Perafita. Perafita.

Pere Sala
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La talla de Sant Pere es troba situada a l'església de Sant Pere de Perafita. Es tracta d'una escultura exempta de fusta de cirerer envernissada que representa a Sant Pere assegut en un bloc de fusta, en posició reposada. Amb el front sense cabells i barbut, sosté amb les dues mans sobre la falda, dues claus gairebé exemptes. Un vestit molt simple, decorat a solcs de gúbia, és l'únic element que orna la figura, descalça.

Darrere el seti hi ha la inscripció: Pere Sala 1993. El número registre de la fitxa de la talla de Sant Pere a l'Inventari de Béns artístics del Bisbat de Vic és: BdV. 1058.

Durant el segle XVIII es va construir el temple actual, barroc. El presbiteri estava decorat amb un magnífic retaule, també barroc, desaparegut l'any 1936. L'any 1939 es va fer un nou presbiteri decorat a l'estil propi de l'època. Després del Concili Vaticà II, es va renovar per adequar-lo a la renovació litúrgica. Finalment l'any 1993 s'acabà la nova decoració.

FONT, Dani (1996). Inventari de béns artístics del bisbat de Vic (inèdit). Fulletó. Invitació del a nova decoració del temple parroquial de Perafita. 7 de novembre de 1993.