Riera Gavarresa
Perafita

Sector oest del terme municipal
    Delimita el terme municipal de nord a sud per l'extrem oest.

Bo
    Tot i tenir una qualitat d'aigua inferior a la riera de Merlès, es pot considerar la qualitat de l'aigua de la riera Gavarresa com a bona, fet que permet que en alguns punts del seu curs es mantingui un ecosistema amb espècies autòctones.
    Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

La riera Gavarresa és una afluent del Llobregat mitjà per l'esquerra. El seu naixement és prop del nucli d'Alpens a uns 875 metres d'altitud i creua el Lluçanès de nord a sud, creuant o delimitant els termes municipals de Lluçà, Perafita, Sant Martí d'Albars, Olost, on rep les aigües de la riera Lluçanès, Oristà i Sant Feliu Sasserra, on abandona el Lluçanès a uns 470 metres d'altitud entrant al Bages pel nord-oest del Moianès. És la riera que té un recorregut més llarg dins del Lluçanès i la més important en cabal després de la riera de Merlès. Com la resta dels afluents del Llobregat en la zona lluçanenca, és de trajecte llarg i desnivells suaus i un cabal relativament considerable amb minves estivals petites.
    En el seu pas per Perafita, la riera Gavarresa separa els termes municipals de Perafita i Lluçà en la meitat nord i els de Perafita i Sant Martí d'Albars en la meitat sud, abandonant el terme de Perafita aproximadament a l'altura del Molinot.
    Es tracta d'una riera humanitzada amb una gran quantitat de rescloses, preses, passants i ponts. De nord a sud, la riera Gavarresa passa pel molí de Terradelles, el molí de la Roca i el Molinot (aquest en la riba oest de la riera i per tant en terme municipal de Sant Martí d'Albars), tot i que de la majoria de rescloses d'aquests molins només en queden els forats circulars on s'hi estampia l'estructura de fusta.
    La riera és travessada per diversos passants, com el de la Franquesa, que estan formats de pedres treballades de forma rectangular col·locades alternativament permetent el pas a peu per sobre l'aigua de la riera. A més dels passants que permetien creuar a peu la riera, també es troben diversos ponts al llarg del recorregut de la Gavarresa per Perafita, com els petit ponts construïts modernament situats al costat del Molinot i al costat del molí de la Roca i que correspon a les pistes forestals que uneix els nuclis de la Blava i Santa Eulàlia de Puig-Oriol amb Perafita.

El topònim de riera Gavarresa es troba documentat des de l'època medieval, al segle X, en un document de 924 on apareix la riera citada com a "Rio Gavaressa".

AADD, Gran Enciclopèdia Catalana, Enciclopèdia Catalana, S.A., 1993
    BOLÓS, J. i HURTADO, V., Atles del comtat d'Osona (798-993), Rafael Dalmau editor, 2001