Retaule de Crist de Santa Maria de Vilalleons
Sant Julià de Vilatorta

Església parroquial de Santa Maria de Vilalleons
    Capella lateral dreta de l'església del temple.

Barroc
    Bisbat de Vic
    Virgínia Cepero González

Retaule d'estil barroc, situat a la capella lateral dreta del temple. Se'n desconeix l'autor, però té gravat l'any 1713. És fet amb fusta policromada i daurada, amb predomini de les tonalitats negres, blaves i vermelles. Consta d'un únic cos, compost per un requadre emmarcat per tres columnetes salomòniques agrupades i sobreposades, a cada banda, amb elements ornamentals entrellaçats. Sobre el requadre hi ha un remat fet d'escultura amb volutes, amb un anagrama de la passió. Al centre hi ha una figura de Crist a la Creu, de factura contemporània. Al fons hi ha una gran tela amb pintures que representen a la Mare de Déu dels Dolors i Sant Joan.

El retaule de Crist de l'església de Santa Maria de Vilalleons fou construït l'any 1713. L'any 1840, sobre la pintura de la Mare de Déu dels Dolors es col·locà una imatge de la Dolorosa, feta per Pere Quadres, escultor de Gurb resident a Vic, i pintada i daurada per Bernat Solà. Aquesta imatge es perdé durant la Guerra Civil. L'any 1990 un equip format per universitaris i professors de Madrid, dirigits per María del Valle Carrillo, restaurà els retaules de l'església de Santa Maria de Vilalleons.

- H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta. - PLADEVALL i FONT, A. (1994). Puig-L'Agulla i Vilalleons: un santuari i una parròquia mil·lenària. Barcelona: Ed. Montblanc-Martín.