Rellotge de sol de tarda del carrer Dr. Masriera ESTELA
Vilassar de Dalt

Carrer Dr. Emili Masriera i Guardiola, núm. 7

XXI
    Josep Lluís Milan
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol del tipus vertical a migdia, amb orientació sud-est, localitzat a la façana principal d'una casa que es troba al cap de munt de la riera de Targa, concretament al carrer Dr. Emili Masriera i Guardiola, núm. 7. Es tracta d'un rellotge de superfície rectangular amb frontó, per sobre del qual s'hi ha escrit el nom d' "ESTELA". Les lletres són fetes a mà alçada.
    L'ornamentació consisteix en una sanefa decorada amb terra ocre, d'uns cinc centímetres d'amplada, sobre fons blau, que fa la volta de tot el quadrant. Està realitzada amb plantilla. A l'interior del quadrant, hi ha el disc solar que consisteix en un sol antropomorfa, pintat amb diferents tonalitats ocres. La decoració està molt ben feta. De la part inferior del disc solar neixen les línies horàries. El seu traçat és a migdia. S'hi ha marcat les hores i les mitges hores, des de les sis del matí (esquerra) fins a les sis de la tarda (dreta), en cicles de dotze hores. Les hores estan representades amb numeració romana. El gnòmon és una vareta de ferro, de secció circular, que neix just per sobre del llavi del sol antropomorfa. Al costat esquerra del sol, s' hi ha pintat la lluna (antropomorfa) en la seva fase minvant, i a la dreta en la seva fase creixent. Ambdós costats surt per damunt d'un núvol allargassat, esquemàtic i està acompanyada per un grup de quatre estrelles de quatre puntes. Tres d'elles estan pintades pel darrera de la lluna, repartides per l'escaire, la quarta, per davant, a l'alçada del nas. Aquest conjunt nocturn està pintat de color blau fosc.

Aquest rellotge de sol consta en l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans amb el número de referència 3086.
    La lluna, núvol i estrelles han perdut el seu color blau focs originari. Hi ha petites diferències amb el quadrant realitzat a la façana de migdia: el nas del sol, és més esquemàtic que en el rellotge de l'Aina, Les xifres romanes estan pintades d'un color ocre més marronós , i les línies horàries són més curtes.

Segons consta en l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans, aquest rellotge va ser realitzat per el sr. Josep Lluís Milan, pare de la propietària actual de la casa, l'any 2007. El rellotge porta el nom d'una de les seves netes, Estela. El segon rellotge es troba situat a la façana orientada a sud-est i està dedicat a la seva segona neta, Aina.