Raval Nou / Barri del Centre
Súria

Al costat de la Carretera
    Al peu del Poble Vell, a les planes prop del Cardener

Existeix molta construcció de substitució que trenca una certa unitat tipològica.
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Barri articulat pels carrers González Solesio i Salvador Vancell, que es forma al costat esquerra de la carretera (en sentit Manresa) i al llarg de la mateixa i que forma el nucli principal del poble i el carrer més comercial. El carrer Salvador Vancell dona façana a la plaça de Sant Joan, antigament Pla de la Font.. D'entre les edificacions que donen al carrer, destaquen: La Cooperativa Obrera de Consum: Unió de Cooperadors, fundada l'any 1916 (edifici del 1921). Llocs emblemàtics de l'època dels traginers i dels viatges són des del Quintana fins Can Pau o cal Guilà, que era el lloc on paraven els cotxes de la companyia "Hispano Manresana" (REGUANT, 1997). En aquest local encara es conserva una coberteria que va ser utilitzada pel rei Alfons XIII en la seva visita a Súria.

És aquí on es concentra actualment la major part dels serveis del municipi.

Va néixer amb un caràcter d'agrupació d'edificis en la dècada dels setanta del segle XIX. (REGUANT, 1988). Segons Reguant, la carretera la va manar construir el capità general de Catalunya, Manuel de la Concha, el 1849, per millorar la comunicació de Manresa a Cardona (REGUANT, 1988) i fou enllestida el 1851 (SOLER, 1985). El relat d'una excursió feta a Cardona i Solsona, els dies 5 i 6 de maig de 1885 (CREUS, 1886), diu el següent: "(...) No cal dir que per a semblant expedició deguérem pendre lo carril del Nort, arribant fins á Manresa, suposat que es la carretera que de aquella ciutat parteix, la única que proporciona, y desde poch més de un any tant sols, comunicació rodada entre la antigua Setelsis y lo resto del mon. (..) La part nova se ha emplassat al costat meteix del Cardoner, y en pochs anys ha prés un molt notable desenrotllo (CREUS, 1886).. L'any 1894 es parla del "raval de la carretra" (REGUANT, 1997). L'aiguat de l'any 1907 va fer desapareixer uns 50 metres de la Carretera i les cases 11, 12, 13 i 14 del c/ Àngel Guimerà (REGUANT, 1997) A la dècada de 1910 es van instal·lar les escoles al C/ González Solesio núm. 2 (REGUANT, 1997). El primer aparell de televisió de Súria es va instal·lar al cafè de cal Catalán el 1959 (REGUANT 1997). Al C/ Salvador Vancell, a la façana que dona a la plaça de Sant Joan estaven instal·lats un hostalet i un ferrer, els quals donaven serveis als nombrosos viatgers de tot tipus que es concentraven aquí (SOLER, 1985).

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.

CREUS, Teodor (1886). "Excursió particular á Cardona y Solsona. Dias 5 y 6 de maig de 1885". Butlletí de la Associació d'Excursions catalana, vol. VII-VIII, núm. 88-89, p. 16. Barcelona.

SOLER I CLARIANA, Pau (1985) Súria, el meu poble. Súria.