Rastell del Gelabert
Folgueroles

Torrent de Folgueroles
    Al nord-oest del nucli urbà, pel camí que voreja el torrent de Folgueroles, prop del mas Gelabert

BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Magnífica estructura aïllada de grans dimensions i planta semicircular, assentada damunt de la llera rocosa del torrent, prop de la font de l’Amat. Està formada per un amuntegament de lloses de pedra rectangulars lligades en sec, col·locades a plec de llibre i disposades en cinc filades regulars a la zona de més alçada. Sota del rastell, l’aigua del torrent forma el gorg del Gelabert, de grans dimensions i planta circular.

Els rastells del torrent de Folgueroles tenen la funció de retenir l’aigua per alimentar el cabal de les fonts, safareigs, basses..., o bé per regar els horts i les plantacions arbòries situades prop del torrent. Aquest rastell aplana l’aigua per abeurar les plantacions de pollancres que hi ha a les ribes. El gorg del Gelabert era un espai molt concorregut pels joves de Folgueroles. Molts havien après a nedar en aquest gorg.

La Falguera, nº 25, 2006, p. 1.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.08.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 87.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2001). “Els rastells de Folgueroles”. Festa Major de Folgueroles 2001. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2007). “Els rastells de Folgueroles”. La Falguera nº 27, p. 12.