Pubillatge
Òdena

  Anoia
  Plaça Major, 2

  Coordenades:

  41.60651
  1.642
  386842
  4606980
  Número de fitxa
  08143 - 243
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Òdena.
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Actualment el pubillatge, segons el defineix Ariadna Ventura, " vol ser una aposta per la tradició que té com a objectiu la representació dels joves al seu municipi en un context essencialment festiu i sense que hagin d'acudir al vessant polític. Així, les candidates a pubilles o candidats a hereus han de superar proves basades en el coneixement de la cultura i la història catalanes i l'actualitat, i el do de paraula."
  Al llarg d'un any ostenten la representació del jovent odenenc en actes oficials, esdeveniments festius i en d'altres proclamacions d'arreu de Catalunya i Andorra. S'identifiquen amb un vestuari propi de la tradició catalana. La pubilla empra elements genèrics i comuns adaptats a cada cas particular, com el vellut negre, faldilla ampla i amb vol, enagos, davantal, mitges, sabates de taló, mantellina de punta, gandalla i mitenes. L'hereu es vesteix amb pantaló de mitja cama de vellut, camisa blanca, armilla, faixa vermella, barretina vermella i espardenyes.
  La representativitat d'Òdena els permet també la possibilitat de representar sectors de Catalunya, en el cas d'Òdena, de la Catalunya Central i de Catalunya en general, optant als càrrecs de Pubilla i Hereu de Catalunya o de les Comarques Barcelonines.

  L'elecció de la pubilla d'Òdena es remunta al període de la Segona República i es va aturar amb la guerra civil espanyola.
  A la Fira de setembre d'Igualada des de l'any 1955 han estat presents els hereuets i pubilletes infantils tot representant a Òdena i a l'Espelt.
  De tota manera, la festa del pubillatge, en aquest cas del joves, es va reiniciar a Òdena uns anys després, concretament l'any 1977, quan es va procedir a l'elecció per votació popular de la pubilla d'Òdena 1977-1978 en una festa popular organitzada pel CE Òdena al Centre Unió Agrícola, aleshores denominat Centre Local. Després les proclamacions de pubilles i dames s'efectuaren per designació directa de les entitats i de l'Ajuntament, fins que en les darreres dècades es porten a terme diverses proves de cultura general, de la història de Catalunya, del coneixement del terme i història d'Òdena, a més de les corresponents entrevistes personals a càrrec de representants de les associacions d'Òdena. No fou fins el període 2005-2006 quan per primera vegada Òdena va tenir representació masculina, amb la figura de l'hereu, figura que ha estat acompanyada en alguna edició per la del fadrí.
  A més de la representativitat local, les pubilles i hereus Òdena dels darrers anys han participat en l'elecció de l'hereu i la pubilla de Catalunya. Destaquen a nivell de representació supracomarcal, el haver assolit la representació comarcal i fins i tot els màxims títols de pubilles i hereus de la Catalunya Central.

  MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1999): "L'àlbum d'Òdena", Col·lecció l'Àlbum de Catalunya: Els Municipis de Catalunya en Cromos, Geographica Mapamundi, Òdena