Gran Premi Ciclista d'Òdena
Òdena

Plaça Major, 2

Ajuntament d'Òdena.
    Josep-Vicenç Mestre i Casanova

Cursa ciclista amb molta tradició i molt arrelada al programari festiu de la localitat. És un dels signes d'identitat d'Òdena.

La primera cursa ciclista que tenim constància a Òdena no es disputà fins el 24 d'agost de 1921, la Copa Emili Lloret, amb dues voltes al circuit Òdena-Igualada. Les següents activitats competitives no tenen lloc fins l'1 de gener de 1925 amb una cursa Igualada-Òdena-Igualada ( 3 voltes -33 Km- ). El 23 d'abril de 1933 es celebra la Volta a Carme i a Òdena.
    Un cop finalitzada la guerra civil, l'activitat i afició al ciclisme augmenta considerablement. El 25 d'octubre de 1942, es va celebrar la cursa local i comarcal al circuït Igualada-Òdena-Igualada (5 voltes -55 Km- . El juliol de 1945 es va córrer de nou una carrera al circuit Igualada-Òdena, resultant guanyador amb una mitjana de 37,730 Km/h, Miquel Poblet, el que seria gran corredor i figura internacional.
    En aquesta dècada dels quaranta es va popularitzar un curiós enfrontament: una competició entre un atleta i un ciclista al circuit Òdena-Igualada. Aquesta modalitat es va dur a terme 1'1 d'octubre de 1943, l'octubre de 1946 i el novembre de 1946.
    L'any 1948 es van incrementar les competicions ciclistes a la localitat. El 22 d'agost es va celebrar la Carrera Provincial amb un recorregut de 4 voltes a Òdena (44 Km) i el 26 de desembre la "Carrera del Pavo", amb equips formats per dos corredors.
    L'any 1950 es creava a la localitat la Penya Ciclista Ntra. Senyora del Carme. El 20 de gener organitzaren la I Cursa Fira d'Òdena. Dinou corredors van cobrir tres voltes (33 Km) al circuït Òdena-Igualada-Òdena.
    Finalment el 30 d'abril de 1950 organitzaren el I Gran Premi Ciclista d'Òdena, amb un pressupost de 400 pta. Foren 7 voltes al circuit Òdena-Igualada-Òdena, amb un total de 77 km.
    En el decurs de les diverses edicions la prova ha estat generalment d'una única etapa, tot i que l'any 1960 es van disputar 2 etapes, el 1961 van ser 3, el 1962 van ser 4, el 1963 van ser 6, el 1964 van ser 8, el 1965 van ser 9, el 1966 van ser 6, el 1967 van ser 5, el 1968 van ser 6, el 1969 van ser 4, el 1971 van ser 4, el 1972 van ser 3, el 1973 van ser 3, el 1974 van ser 5, el 1975 van ser 2, el 1976 van ser 3 i el 1977 van ser 3; entre totes les etapes han destacat contra rellotge individuals i per equips com les grans clàssiques ciclistes.

MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1991) Des de 1950 Gran Premi Ciclista d'Òdena. Etapes, classificacions, anècdotes. Ajuntament d'Òdena, Òdena
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1999): "L'àlbum d'Òdena", Col·lecció l'Àlbum de Catalunya: Els Municipis de Catalunya en Cromos, Geographica Mapamundi, Òdena