Pou del Molar
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Variant de la carretera a Cardona (C-55) que passa per Palà de Torroella. 200 m al nord de la sortida de Palà, prendre camí en direcció llevant que travessa per sota la carretera i seguir 1 km fins a una cruïlla de camins.
    374

41.8621
    1.73054
    394639
    4635245
    08141 - 217
    1922
    Sostre esfondrat, envaït per la vegetació. El mecanisme de la bomba es conserva molt bé
    08140A013000130000IP
    Jordi Piñero Subirana

Pou d’aigua fet l’any 1922 que compta amb elements ornamentals i que formava part d’una petita zona de lleure on hi havia dues fonts. Aquesta zona solien freqüentar-la els amos de la colònia de Palà de Torroella. El pou queda aixoplugat dins una construcció circular de pedra que té a la part superior un fris decorat amb trencadís. A la part davantera del fris s’hi llegeix la data 1922. Era cobert amb volta de totxo, avui pràcticament esfondrada. A l’interior de la construcció hi ha el pou, d’una profunditat considerable i que encara té aigua. Es conserva íntegrament el mecanisme d’una bomba que captava l’aigua del pou mitjançant un tub vertical. Probablement una bomba de tipus turbina. A l’exterior hi ha un volant que, quan es girava, feia sortir l’aigua pel tub cap a una pica, avui trencada. No coneixem la funció que tenia aquest pou, ja que molt a prop hi ha dues fonts.

Informació oral facilitada per Ester Llobet

Aquest indret formava part de la finca del mas Palà, que a finals del segle XIX va esdevenir una important colònia industrial. Tal com diu la inscripció del pou, aquest s’hauria construït el 1922, i sembla que formava part d’una petita zona de lleure on hi havia dues fonts properes a la colònia. Mentre que la font de la teula era freqüentada pels treballadors de la colònia, la font del tubo era visitada preferentment pels amos. A l’entorn d’aquesta segona font, situada més a llevant, s’hi van plantar alguns plàtans, es va arranjar un caminet que passava vora el torrent de la Rata i s’hi va construir el pou. Entre les dues fonts hi ha una bassa o viver que proporcionava aigua per al rec d’un petit hort (l’hort del Molar). A prop d’aquí hi ha la casa del Mulà, on hi vivien guardes forestals que treballaven per la colònia.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga.